El nostre projecte de foment de la participació als instituts, Visc, Convisc i Participo!, ha rebut molts canvis els darrers dos anys, tot seguint els objectius de millorar la qualitat pedagògica i poder avaluar l’impacte que en genera a les aules.
Fins al curs passat, el projecte es desenvolupava íntegrament a tercer i quart d’ESO, on es treballava la participació en el mateix institut i a l’entorn. Alguns instituts es trobaven que l’alumnat estava a punt d’acabar l’ESO i, tot i que el VCP ajudava a remoure iniciatives, moltes d’aquestes marxaven amb l’alumnat. És per això que, de la mà d’una comissió de dinamitzadores -que ha realitzat dues proves pilot-, hem millorat el format dividint el programari en dos cursos i, conseqüentment, començant a implementar-lo abans. Així doncs, estem molt animades de presentar-vos el nou Visc, Convisc, i Participo!:
- VCP! A l’institut a 1r Cicle d’ESO: l’objectiu d’aquest programa és fer una primera introducció de la importància de l’organització col·lectiva, treballar habilitats comunicatives i organitzatives i fomentar la participació de l’alumnat a l’institut.
- VCP! A l’entorn a 2n Cicle d’ESO: l’objectiu d’aquest programa és aprofundir en la complexitat de l’organització col·lectiva i en promoure la participació de l’alumnat a l’associacionisme juvenil del barri o del seu entorn més proper.
D’aquesta manera, els alumnes que realitzen el VCP! A l’institut, a 2n d’ESO, tenen per davant 3 anys per participar al seu centre educatiu i generar-hi canvis.
El curs 2020-21 és el primer amb el nou format i la pandèmia no ens ha aturat!. Ja fa una setmana que hem començat a treballar amb el VCP! A l’institut a l’institut La Sedeta, l’institut Verdaguer, l’institut Juan Manuel Zafra, l’institut Jaume Balmes i l’institut Príncep de Viana. Comptem amb una borsa de dinamització de 28 persones que provenen d’agrupaments o esplais de Barcelona, i que aporten tota la seva experiència educativa a l’aula.
També hem començat una coordinació molt interessant amb els punts Jove, Informa’t i Participa (Punts JIP) presents als instituts, per tal de poder fer un acompanyament de les iniciatives que surtin del VCP! A l’institut. Els punts JIP ara també participen del projecte, ja que compartim amb ells l’objectiu de fomentar la participació de l’alumnat al centre educatiu. Una aliança, més que interessant, necessària.
- Dinàmica per valorar les sessions del VCP! A l’Institut