Notícies

El Visc, Convisc… Participo! ja comença!

Categories: Notícies

11/11/2020

El nostre projecte de foment de la participació als instituts, Visc, Convisc i Participo!, ha rebut molts canvis els darrers dos anys, tot seguint els objectius de millorar la qualitat pedagògica i poder avaluar l’impacte que en genera a les aules.

Fins al curs passat, el projecte es desenvolupava íntegrament a tercer i quart d’ESO, on es treballava la participació en el mateix institut i a l’entorn. Alguns instituts es trobaven que l’alumnat estava a punt d’acabar l’ESO i, tot i que el VCP ajudava a remoure iniciatives, moltes d’aquestes marxaven amb l’alumnat. És per això que, de la mà d’una comissió de dinamitzadores -que ha realitzat dues proves pilot-, hem millorat el format dividint el programari en dos cursos i, conseqüentment, començant a implementar-lo abans. Així doncs, estem molt animades de presentar-vos el nou Visc, Convisc, i Participo!:

  • VCP! A l’institut a 1r Cicle d’ESO: l’objectiu d’aquest programa és fer una primera introducció de la importància de l’organització col·lectiva, treballar habilitats comunicatives i organitzatives i fomentar la participació de l’alumnat a l’institut.
  • VCP! A l’entorn a 2n Cicle d’ESO: l’objectiu d’aquest programa és aprofundir en la complexitat de l’organització col·lectiva i en promoure la participació de l’alumnat a l’associacionisme juvenil del barri o del seu entorn més proper.

D’aquesta manera, els alumnes que realitzen el VCP! A l’institut, a 2n d’ESO, tenen per davant 3 anys per participar al seu centre educatiu i generar-hi canvis.

El curs 2020-21 és el primer amb el nou format i la pandèmia no ens ha aturat!. Ja fa una setmana que hem començat a treballar amb el VCP! A l’institut a l’institut La Sedeta, l’institut Verdaguer, l’institut Juan Manuel Zafra, l’institut Jaume Balmes i l’institut Príncep de Viana. Comptem amb una borsa de dinamització de 28 persones que provenen d’agrupaments o esplais de Barcelona, i que aporten tota la seva experiència educativa a l’aula.

També hem començat una coordinació molt interessant amb els punts Jove, Informa’t i Participa (Punts JIP) presents als instituts, per tal de poder fer un acompanyament de les iniciatives que surtin del VCP! A l’institut. Els punts JIP ara també participen del projecte, ja que compartim amb ells l’objectiu de fomentar la participació de l’alumnat al centre educatiu. Una aliança, més que interessant, necessària.

Contingut relacionat