Notícies

Crònica de la formació de representants de l’alumnat 2018

Categories: Cròniques formació representants Notícies

13/11/2018

IMG_5772El divendres 26 d’octubre del 2018 va tenir lloc durant tot el matí, a l’Espai Jove La Fontana, la Formació per a Representants de l’Alumnat, dirigida a tot aquell alumnat de Barcelona que cursa ESO o Batxillerat i que exerceix un càrrec de representació, ja sigui com a delegada de classe o bé com a consellera escolar. Hi van participar més de 200 persones de 22 centres de secundària i batxillerat de la ciutat de Barcelona.

Aquesta formació es va organitzar des del Consell de la Joventut de Barcelona amb la col·laboració de les entitats estudiantils que hi formen part, l’equip de dinamització dels Punts JIP (Jove: Informa’t i Participa!), el Consell Escolar Municipal de Barcelona i el Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona.

La formació va ser tot un èxit! 

IMG_5783Durant la primera part es va dur a terme un taller per tal que les persones de l’alumnat coneguessin, a través de jocs i dinàmiques, les diferents estructures de participació estudiantil existents, tant a dins del seu propi centre com en el seu districte.

La segona part es va destinar a que l’alumnat de diferents centres però d’un mateix districte es pogués conèixer entre si. Aprofitant aquesta trobada, van poder explorar quines eren les necessitats i interessos que compartien i, d’aquesta manera, poder mantenir espais de treball conjunt per impulsar totes aquestes propostes un cop acabada la jornada!

20a3f00e-58a5-448e-8081-03f5e9d026ca

D’aquest espai van sorgir diferents propostes que l’alumnat dels diferents districtes va tenir la oportunitat de compartir en plenari, on hi va assistir el Comissionat d’Infància, Educació i Joventut de l’Ajuntament de Barcelona per tal de prendre nota i no perdre’s cap de les idees!

Voleu conèixer les propostes? Aquí us en deixem algunes d’elles:

Ciutat Vella, Sant Martí i Les Corts

 • Promoure l’ús de les TIC com a metodologia educativa dels centres.
 • Renovar els materials informàtics i digitals dels centres.
 • Promoure l’ecologisme en el dia a dia dels centres (menys ús de paper, etc.).
 • Fomentar la formació entre el personal docent per millorar les seves competències TIC.
 • Facilitar la col·laboració entre el propi alumnat en el seu procés d’aprenentatge.

Eixample

 • Realitzar xerrades en els centres educatius sobre temes de rellevància social: perspectiva de gènere, educació sexual, educació emocional, etc.
 • Promoure la creació d’assemblees feministes tant en els centres educatius com en els barris i el districte.

Sarrià-Sant Gervasi

 • Establir horaris escolars intensius per a tots els centres.
 • Promoure l’ús de les estructures de participació estudiantil dins dels propis centres.

Gràcia

 • Fomentar la creació de sindicats i assemblees d’estudiants per a vehicular les necessitats i interessos de l’alumnat.
 • Crear l’opció de menús vegetarians i vegans en tots els centres educatius de la ciutat.
 • Eradicar la obligatorietat dels uniformes.
 • Promoure la millora de les instal·lacions dels centres.

Horta-Guinardó

 • Mantenir la línia d’autobús 92 (Pg. Marítim / Av. Tibidabo), ja que se’n planteja la desaparició.

Nou Barris

 • Promoure la formació i sensibilització del personal docent dels centres per lluitar en contra dels diferents tipus de violències i discriminacions: masclisme, racisme, lgtbifòbia, etc.
 • Incloure la sensibilització sobre aquests tipus de violències que actuen en la nostra societat de manera transversal en totes les matèries.
 • Promoure la creació d’un protocol d’actuació en casos de violències en els mateixos centres.

Sant Andreu

 • Promoure l’intercanvi amb estudiants d’altres països i buscar vies per facilitar els costos a les famílies.

Estem convençudes que totes aquestes reivindicacions es podran canalitzar a través dels Consells Escolars dels centres, tot i que encoratgem a que aquesta força participativa travessi les fronteres de cada centre i tot fomentant la creació d’assemblees d’estudiants a cada territori de la ciutat!

Tret de sortida a les Eleccions al Consell Escolar!

Cartell_eleccions_newUn cop les propostes van ser exposades, des del Consell de la Joventut de Barcelona i el Consell Escolar Municipal, es va aprofitar l’avinentesa de la trobada per donar el tret de sortida a la Campanya per les Eleccions al Consell Escolar!

Sí, sí, ja venen! Les eleccions tindran lloc del 26 al 30 de novembre i serà l’oportunitat perquè totes les persones que estigueu interessades us pugueu presentar com a candidates a conselleres escolars representants de l’alumnat del vostre propi centre. Vols saber una mica més al respecte del Consell Escolar? Tens dubtes sobre com preparar-te la campanya? Trobaràs tota la informació en el dossier que vam facilitar a cadascuna de les persones assistents a la formació i que també et pots descarregar clicant aquí!

D’altra banda, si ets personal docent i vols trobar idees per acompanyar a l’alumnat en aquestes eleccions, també hem preparat una eina per tu! Clica aquí per descarregar-te el dossier per al professorat!

Discurs de cloenda del Comissionat d'Educació, Infància i Joventut

Després dels diferents tallers, de la presentació de les diferents propostes realitzades per l’alumnat i d’haver fet el tret de sortida per a la campanya a les Eleccions al Consell Escolar, va tenir lloc el discurs de cloenda.439c8e29-5452-41e4-8ecf-f993b5afb4f3

Aquest discurs va ser realitzat per en Miquel Àngel Essomba, Comissionat d’Educació, Infància i Joventut de l’Ajuntament de Barcelona. El discurs va ser breu però concís i va ser tota una declaració d’intencions! En primer lloc va fer esment a les diferents propostes realitzades per l’alumnat, va ressaltar la importància de la participació estudiantil estructurada i del poder de transformació social de les persones joves.

Per acabar, va fer una crítica directe a la manca de llibertat d’expressió que darrerament està invadint els diferents estrats socials per por a represalies. Va demanar a l’alumnat que fes confiança al professorat, que entengués la situació de complexitat i repressió amb la que es troba el personal docent però, sobretot, va demanar el seu compromís per tal se seguir transformant la societat cap a una que sigui lliure, inclusiva i justa.

Com a Consell de la Joventut de Barcelona valorem que la trobada va ser tot un èxit i ens comprometem a seguir treballant en aquest àmbit i, així, seguir donant resposta a una necessitat que detectem com a social: facilitar una societat participativa, organitzada i compromesa amb el seu entorn.

Contingut relacionat