Notícies

Crònica de la formació de representants del Consell Escolar 2015

Categories: Consells escolars Cròniques formació representants

20/02/2015

20181026_100916El dijous 19 de febrer del 2015 es va celebrar la formació de representants de l’alumnat als consells escolars. En aquesta formació, que va ser dinamitzada per 8 persones provinents dels sindicats AJEC (Associació de Joves Estudiants de Catalunya) i SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans), hi van assistir 127 representants de 46 centres educatius diferents, un augment força significatiu de participació respecte l’anterior edició realitzada al 2013.

La primera part de la formació es va centrar en fer una simulació d’un Consell Escolar de Centre a partir de la qual, l’alumnat participant, es va poder posar a la pell dels diferents actors que hi participen tot observant les funcions i temes de debat que s’hi treballen. Al mateix temps, un grup més reduït d’alumnes va exercir el rol de Consellers i Conselleres de Districte i de Ciutat tot treballant les propostes sorgides a les assemblees d’estudiants que van iniciar la sessió. Després de força estona de debat i roll-playing va arribar l’hora de l’esmorzar.

La segona part de la formació es va centrar en aspectes més pràctics: a partir de 5 temes de debat (Convivència, Gènere, sistemes d’avaluació, recursos dels centres i celebracions i festivitats), els diferents grups van poder debatre sobre com es treballen aquests diferents aspectes en els seus respectius centres educatius, habilitant així un espai d’intercanvi d’experiències entre l’alumnat participant. D’aquests debats, cada grup va triar un tema d’interès i va fer una proposta de campanya de treball que posteriorment va presentar públicament a la resta d’assistents a la formació. En aquest sentit, el bullying i diferents temes relacionats amb la convivència van esdevenir els temes estrella de la jornada, tot posant en evidència la necessitat d’afrontar conjuntament aquesta problemàtica.

Les diferents reflexions sorgides tant de la primera com de la segona dinàmica així com les diferents propostes de campanya de treball que va realitzar l’alumnat participant estan en procés de buidatge. Tan aviat com ens sigui possible, penjarem tot aquest interessant recull d’informació en aquesta mateixa pàgina web.

Més enllà d’alguna incidència en la gestió del temps i d’aquest gran volum de participants, la valoració duta a terme per l’alumnat sobre la jornada és molt positiva: qualitativament hi destaquen les dinàmiques, l’equip de dinamització i la possibilitat de crear un espai d’intercanvi d’experiències amb altes persones que estan exercint les mateixes funcions en un altre centre, mentre que per la part quantitativa la major part dels conceptes estan valorants al voltant del notable alt. Recollim també les diferents demandes comunicades als fulls de valoració sobre realitzar aquest tipus de trobades de forma més freqüent i aprofitar-les per aprofundir en alguns dels aspectes treballats durant el dia d’avui, especialment tots els que fan referència a aspectes de convivència i tècniques de comunicació com a representants.

Finalment, us pengem aquí el document amb tots els continguts teòrics que us vam entregar durant la formació per tal de que us el pugueu descarregar i fer-ne ús tan com us sigui necessari. Des de l’equip de coordinació i dinamització de la jornada us voldríem agrair també l’interès i l’actitud mostrada per totes les persones participants durant la formació!

Per qualsevol qüestió o suggeriment, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres a través de la pàgina de facebook o també del del telèfon: 93 265 47 36 i el correu electrònic: educacio@cjb.cat tot demanant per Jordi Sàlvia.

Moltes gràcies per tot i fins aviat!!

Contingut relacionat