Notícies

Les entitats estudiantils del CJB es posicionen davant del nou Decret de Preus de les universitats públiques de Catalunya

Categories: Amb mala lletra! Notícies

11/07/2017

retalladesAmb motiu de la publicació del nou Decret 88/2017, de 4 de juliol, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques a Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2017-2018, les entitats estudiantils del Consell de la Joventut de Barcelona fan la següent reflexió:

L’any 2011 el sistema universitari públic català va patir un atac atroç en forma d’un nou decret de preus que va encarir el cost de la universitat. Una pujada del 66% en les taxes universitàries va crear el que encara avui és una barrera insalvable per a gran part de la societat catalana. La lluita estudiantil ha estat incessant des de llavors però sempre ha xocat amb una negativa frontal del govern de la Generalitat, el qual s’ha esforçat en justificar les seves polítiques conservadores mitjançant la situació econòmica del país. Per les i els estudiants sabem que no és pas així i tenim clar que el Govern vol una universitat pública a la que accedeixin només les elits de la societat.

La situació pot titllar-se de surrealista fins al punt que el Govern desobeeix mandats emanats del Parlament de Catalunya. Com ara l’aprovat l’abril de 2016, amb el vot en contra de Junts pel Sí, en què es va exigir una rebaixa del 30% del cost de les taxes, de manera que el conjunt dels i les estudiants passava a assumir el 17,5% del cost real i no pas el 25% com fins aleshores, o la mesura inclosa en la llei d’acompanyament de pressupostos que ratificava la mateixa demanda. La inacció per part de l’administració ha estat total. Però el moviment associatiu estudiantil no defalleix en la seva lluita per assolir un sistema universitari gratuït i per això ens hem mostrat participatius en les diferents iniciatives de negociació que s’han succeït en els darrers mesos.

Finalment, el Govern ha tingut a bé aprovar una rebaixa de taxes del 30% de cara al curs 2017/2018 però només per a les rendes més baixes, aquelles que es troben en els trams 1 i 2. Considerem que aquesta mesura, tot i que és un petit avenç, és del tot insuficient ja que no pal·lia els efectes de la gran barrera econòmica que existeix en l’accés universitari. Aquesta rebaixa corresponent als trams 1 i 2 afecta un percentatge molt petit del conjunt de les i els estudiants. Per tant, les entitats estudiantils membres del Consell de la Joventut de Barcelona ens ratifiquem en la nostra lluita per una universitat pública gratuïta i destaquem la importància de que es realitzi un primer pas fonamental en aquesta direcció: una rebaixa integral del 30% del preu de les taxes a tots els trams i que sigui extensible als màsters.

Instem al Govern a treballar en aquesta direcció per dotar el sistema universitari català del finançament necessari per enfortir la seva principal funció, la d’eina de transformació social. Volem una universitat sense barreres d’accés, transformadora, espai de multiculturalitat i pensament crític que sigui un referent per marcar el camí del futur. I és que la universitat catalana serà pública, gratuïta i de qualitat, o no serà.

Contingut relacionat