Notícies

Vols canviar alguna cosa del teu institut? Transformem-lo!

Categories: Notícies

25/11/2020

Vols canviar alguna cosa del teu institut? Transformem-lo!

L’institut, per definició, és on s’aprenen aquells coneixements que es consideren bàsics i necessaris per a la nostra educació. Però l’institut, és més que això, és l’espai on ens hi passem la major part del dia i, per tant, on ens passen moltíssimes coses; des de l’aprenentatge a l’aula fins a conèixer qui seran les teves amistats, companyes de classe o persones amb les que et creues al passadís o parles al menjador i amb les que es construeixen diferents tipus de vincles. Tantes hores fa que es generin molts espais: la classe, el menjador i el pati on, a més, probablement és l’espai del dia que estem amb més persones de la nostra mateixa edat.

La Sedeta 2B - 2

Així doncs, l’institut és l’espai que s’ha construït per a l’alumnat. Per tant, vosaltres sou i heu de ser-ne les protagonistes. Per això, és fonamental que us sentiu vostre l’institut i sentiu que és un espai on aprendre a participar i en sentir-vos escoltades. L’institut també ha de ser un lloc on poder proposar coses noves o canviar allò que veieu que es pot fer millor. Però de participar, se n’ha d’aprendre. Tant vosaltres com el professorat, ja que d’un dia per l’altre no s’aconsegueix res, sinó que els canvis són fruit d’un procés més llarg.

Per això, si com a alumne de l’institut vols canviar algunes coses, la solució passa per participar col·lectivament! I no només això sinó que també tenir clar per què voleu tirar endavant la vostra proposta i per què és una idea que contribuirà en la millora del vostre institut.

Des d’aquí, per començar, et proposem un circuit per aconseguir transformar una idea individual o d’un grup d’alumnes en una proposta de canvi real a l’institut. Volem aconseguir que us pugueu organitzar per fer sentir la vostra veu i que us escoltin per tal de treballar perquè una proposta de millora a l’institut pugui fer-se realitat.

Si necessites una mica d’inspiració sobre què podries canviar, aquí tens unes propostes que han anat sortint dels tallers del Visc, Convisc i Participo a l’Institut, amb alumnes de segon d’ESO a diferents instituts:

  • Hi ha moltes faltes de respecte entre els de classe, volem que no n’hi hagin!
  • Necessitem saber més coses de “la vida quotidiana” que no s’ensenyen a l’aula: Com per exemple costura, reparació d’objectes, cuina, etc.
  • Tenim molts dubtes sobre sexualitat, estaria bé fer un taller!
  • No volem quedar-nos al pati a l’hora d’esbarjo, volem poder sortir al parc de davant de l’institut.
  • Al pati només es juga a futbol, volem dividir el pati en una part de futbol i una altra per no-jugar a futbol.
  • No cal fer totes les classes a l’aula… és avorrit, a veure si alguna assignatura la podem fer en un altre lloc.
  • No cal fer dos hores seguides de la mateixa assignatura, volem millorar els horaris!
  • Volem decorar l’escola: pintar un grafiti o fer un mural.

Seguint el circuit que us presentem, és important veure quins objectius té la vostra proposta, qui la demaneu i qui us pot ajudar a tirar-la endavant. Sobretot, entendre que els canvis moltes vegades són més lents del que ens agradaria perquè hem de parlar amb les altres persones que estan a l’institut; com el professorat o el personal de secretaria i entendre què en pensen de les nostres propostes per poder arribar a un acord. A vegades, no ens sortirà a la primera, per això, és important sempre veure què hem après de cada procés per, poc a poc, saber-vos organitzar i tenir un espai on fer sentir la vostra veu.
Per més informació o per resoldre dubtes que se us puguin generar recomanem que contacteu amb el vostre punt JIP de l’Institut o, en cas que no en tingueu, ens feu arribar un correu a educacio@cjb.cat.

 

Contingut relacionat