Projecte Visc, Convisc i Participo!

[DESCARREGA’T EL PROJECTE]

Què és?

El Visc, Convisc, Participo! (VCP) és un projecte d’acció educativa que promou la participació com a eina d’aprenentatge personal i col·lectiu, i com a mecanisme d’incidència i transformació de l’entorn. Es tracta que persones joves associades s’acostin als centres educatius per donar a conèixer, de primera mà, les vies de participació tant en el marc dels centres educatius com en l’entorn i reflexionar sobre les fórmules que la participació pot adoptar en la societat. Amb aquest projecte, l’alumnat té l’oportunitat d’aprendre què és la participació i de viure què vol dir participar.

Qui l’organitza?

L’organitza el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) en conveni amb l’Ajuntament de Barcelona.

Qui som?

El CJB és la plataforma interassociativa que representa i coordina les principals entitats juvenils de la ciutat. El CJB va néixer el 1980 com un instrument democràtic de participació i d’acció juvenil per promoure el creixement d’un associacionisme fort i articulat. Pots consultar més al respecte al web www.cjb.cat.

Qui participa?

Al projecte hi participen joves d’entitats d’associacionisme educatiu (esplais i caus) – entitats membres i actives del CJB- creant una borsa de dinamització. Alhora, estem en col·laboració amb les entitats territorials (casals de joves i plataformes territorials), que també hi ha joves d’aquestes entitats que formen part de la borsa de dinamitzadores i els punts JIPs dels Instituts, en tant que agents actius als Instituts per fomentar la participació de l’alumnat.

A qui va dirigit?

El VCP va dirigit a alumnes de segon i tercer d’ESO dels centres educatius de la ciutat de Barcelona. Fa 15 anys que es du a terme aquest projecte. Al llarg d’aquest temps, el VCP ha trobat un lloc als centres de secundària de la ciutat i s’ha encabit a les programacions pròpies dels centres.

Com s’estructura?

El VCP té un recorregut de dos cursos i, per això, es divideix en: el programa Visc Convisc i Participo A l’institut! (dirigit a 2n d’ESO) i el VCP a l’entorn! (dirigit a 3r d’ESO). Cada programa consisteix en quatre sessions d’una hora.

  • VCP a l’Institut! 2n d’ESO: L’objectiu d’aquest programa és fer una primera introducció de la importància de l’organització col·lectiva, treballar habilitats comunicatives i organitzatives i fomentar la participació de l’alumnat a l’institut. [DESCARREGA’T EL PROJECTE]
  • VCP a l’entorn! 3r d’ESO: L’objectiu d’aquest programa és profunditzar en la complexitat de l’organització col·lectiva i en promoure la participació de l’alumnat a l’associacionisme juvenil del barri o del seu entorn més proper. [DESCARREGA’T EL PROJECTE]

Es recomana fer les sessions el més seguides possible (en una mateixa setmana a poder ser) ja que és la forma que els continguts del projecte s’entenen més. Quatre hores continuades de dedicació facilita que l’alumnat relacioni millor la teoria amb la pràctica.

Qui dinamitza les sessions?

Qui millor pot parlar de participació és qui l’ha viscuda. Per això, els equips de dinamització es conformen per dues persones associades a alguna entitat juvenil de la ciutat. Des del CJB es garanteix que les persones membres dels equips de dinamització tinguin experiència, des de la seva activitat associativa, a l’hora de treballar amb adolescents, tinguin coneixement del territori i estiguin familiaritzades amb els sistemes de participació estudiantil als centres.

Per altra banda, els objectius que persegueix el VCP concorden amb una part dels objectius dels punts JIP de cada institut. És per aquest motiu que es convida al JIP del centre a participar en les últimes sessions de cada programa, ja que és l’agent (juntament amb el professorat) que podrà acompanyar les iniciatives que sorgeixin al VCP!.

El projecte té algun cost per al centre?

Aquest projecte és totalment gratuït pels centres, ja que rep finançament públic a través d’un conveni amb l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB).

Quina continuïtat del projecte ofereix el CJB?

El CRAJ ofereix un servei gratuït d’acompanyament en la participació estudiantil per poder donar continuïtat a les propostes de millora que sorgeixin del programa. Els instituts poden demanar-lo accedint a: Engegueu projectes amb el CRAJ!

Més informació:

També podeu contactar amb nosaltres a través del correu vcp@cjb.cat!