Barcelona, te’n recordes?

Al setembre de 2017 un grup de joves de la ciutat de Barcelona va viatjar a Sarajevo a trobar-se amb joves bosnians i amb la història d’aquell país. Aquesta estada a Sarajevo era la segona part d’un projecte d’intercanvi juvenil que s’havia iniciat a Barcelona al mes de març, i el grup de joves del CJB viatjava amb el desig de conèixer, aprendre i cooperar. L’estada a la ciutat de Sarajevo va durar una setmana i el grup de joves del CJB va tenir la oportunitat de conèixer en profunditat la història del país i de la ciutat, els relats de la guerra, la reconstrucció i la realitat actual.

El més impactant del tot el viatge, però, va ser el tracte tan afectuós i agraït que van rebre per part de la gent del país i de la ciutat. Cada cop que déiem que veníem de Barcelona la gent ho celebrava, ens abraçava i es mostrava al nostre servei pel que fos necessari. Hi havia alguna cosa profunda que els connectava amb Barcelona i que tenia un impacte en la manera de tractar-nos. Tothom ens donava les gràcies per ser de Barcelona.

Una tarda el grup va visitar en Nihad Kreševljaković, director del Festival MESS de Sarajevo, i en acabar la visita va voler agrair-nos especialment que vinguéssim des de Barcelona. Va ser llavors quan ens va explicar el que per a ell i per a moltes persones de Sarajevo significava Barcelona: la ciutat germana de Sarajevo, la que els va donar suport durant la guerra i després d’aquesta, la que es va mostrar “humana”.

Vam marxar d’aquesta conversa amb sentiments contradictoris. Per la gent d’aquella ciutat representàvem el símbol d’una ciutat solidària, humana, conscient, germana, compromesa…Barcelona representava tot això, havia estat capaç d’ajudar quan tothom donava l’esquena. Però, i que passa amb l’emergència de refugiats i refugiades que tenim a les portes d’Europa? Què està fent Barcelona? On està la Barcelona solidària que va ajudar a Sarajevo? Ja no som aquesta Barcelona?

Presentem un vídeo que pretén despertar aquest sentiment de solidaritat que va sorgir durant la guerra dels Balcans. Avui, Dia de les persones migrades, volem reivindicar aquesta solidaritat també vers els pobles que avui dia viuen oprimits. Volem recordar a totes aquelles persones que han hagut de migrar fugint de la guerra, de la precarietat, però sobretot, volem que quedi molt clar, que així com ho vam fer fa anys, el jovent de Barcelona #volemacollir #refugeeswelcome

Barcelona do you remember? Barcelona, te’n recordes?

Altres notícies i posicionaments relacionats
Justícia global
Reviu en vídeo la primera sessió del cicle Revoltades!
Títol: Fem front al volunturisme, repensem el model de cooperació La sessió va girar entorn de quin és el panorama del…
Justícia global
“Capgirem el món”, revoluciona’t per a la justícia global amb el CJB
Lafede.cat, el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) organi…
Justícia global
Presentació pública del projecte Youth Act! Joves en lluita per la justícia global
Aquest dijous 17 de juny el CJB, conjuntament amb l’SCI i la càtedra Re-Generation, presentem públicament el projec…

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.