Crònica de l’assemblearisme jove entre Barcelona i Sarajevo

El passat 4 d’abril, l’Espai Bòsnia del CJB vam aterrar a Sarajevo. Aquest cop ens esperava un grup de 10 joves de l’associació Youth Initiative for Human Rights (YIHR) de diferents parts de Bòsnia i Hercegovina per compartir experiències entorn l’assemblearisme i formes horitzontals de treball.

El primer dia vam trencar el gel, i a través de diverses dinàmiques de presentació vam començar a conèixer-nos com a persones, un fonament bàsic per a continuar la construcció del nostre projecte els dies següents.

IMG_20190405_112923_Bokeh

En el segon dia ens vam endinsar en el món de l’associacionisme, presentant-nos com a activistes de diferents organitzacions loc als de joves, veníem d’associacions diverses: educatives, ecologistes, culturals, polítiques, etc. Vam acabar el dia introduint el tema que ens portava allà, l’assemblearisme.El tercer dia vam parlar de rols, rangs, conflictes, la figura de facilitadora i tipus de lideratges. Vam utilitzar metodologies no formals en les quals compartíem experiències i creàvem coneixement a través de la reflexió col·lectiva.

El dia 6 d’abril Sarajevo commemora tant l’alliberament de la ciutat el 1945 a la fi de la Segona Guerra Mundial, com l’inici de la Guerra de Bòsnia i el setge de Sarajevo el 1992. Per aquest motiu l’organització juvenil que ens acollia, l’YIHR, ens va convidar a participar a la seva manifestació contra el feixisme. Amb el lema “El futur sense feixisme: el nostre dret!” vam manifestar-nos al costat dels i les Bosnianes (amb molta participació de membres de la mateixa YIHR i d’altres col·lectius) participant de la marxa i veient també petites performances que un grup d’estudiants havien preparat. Vam cridar càntics antifeixistes, contra la corrupció que domina el sistema polític a Bòsnia i Hercegovina i la importància de la cultura i la memòria històrica per no retrocedir, CONTRA EL FEIXISME, NI UN PAS ENRERE.

IMG_20190406_110958

Vam començar a treballar de manera més recíproca amb les participants amb l’objectiu de trobar la forma d’apropar el treball horitzontal a les organitzacions i col·lectius de diferents ciutats de Bòsnia i Hercegovina. Vam marcar un pla d’acció a seguir els propers mesos on les participants van triar un espai (universitari, organitzatiu…) on explicar tot allò que s’emportaven de les sessions d’assemblearisme, convertint-se així en actors multiplicadors.

El dia 8 d’abril marxàvem amb les motxilles carregades de coneixements, experiències i noves relacions amb les que esperem seguir col·laborant i construir nous projectes. El viatge va acabar però a Barcelona seguirem treballant a l’Espai Bòsnia del CJB, us ho perdreu?

Altres notícies i posicionaments relacionats
Justícia global
Reviu en vídeo la primera sessió del cicle Revoltades!
Títol: Fem front al volunturisme, repensem el model de coopera ...
Justícia global
Revoltades: Amèrica Llatina des d’una mirada jove, queer i feminista
Ens trobem en un moment on el replantejament de les dinàmiques de cooperació tradicion ...
Justícia global
Pau i joventut: Quins punts de trobada?
Pau i joventut estan prenent camins massa separats? Des del

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.