Els processos memorials, que conformen la memòria històrica o col·lectiva, són una oportunitat per a apropar-nos a una societat més justa i compromesa. Espai Rasprava és un col·lectiu de joves que treballen per fomentar la participació juvenil en la construcció i en la divulgació d’aquests processos a la ciutat de Barcelona. Especialment en espais de post-conflicte.
Des del CJB hem volgut entrevistar aquestes joves que es van trobar per primer cop al nostre Grup de Treball sobre Memòria Històrica i que han conformat anys després una associació juvenil per tractar el tema, tot prenent com a punt d’inici la reflexió històrica a la guerra dels Balcans, en col·laboració amb Solidaritat UB.
Com neix la iniciativa d’associar-se?
El grup sorgeix de l’Espai de Memòria del Consell de la Joventut de Barcelona i pren com a punt d’inici de la reflexió històrica la guerra dels Balcans. Més concretament, a partir d’un parell o tres de viatges a Bòsnia i Croàcia en col·laboració amb Solidaritat UB, ens adonem que aquest conflicte amb la memòria ens interpel·la i veiem la necessitat d’exportar i concretar el nostre projecte a Catalunya.
Quins valors defensa Espai Rasprava?
Entenem que la memòria col·lectiva no ha de ser una simple rememoració de les víctimes del passat, sinó que consisteix en una responsabilitat política amb el present. Massa sovint els relats de memòria es veuen construïts per una interpretació única que no sols acaba configurant la nostra manera de veure el passat, sinó que, en conseqüència, defineix també la nostra manera d’entendre el present. És per això pensem que cal rellegir i reinterpretar aquests relats de memòria, per rescatar-ne les persones i els esdeveniments oblidats, fet que a la vegada que ens ha de servir com a eina per comprendre sobre quins esdeveniments es construeix el món actual.
Per això pensem que la nostra acció, que portem a terme des d’una perspectiva transformadora, horitzontal i participativa, ha de servir per sembrar la llavor d’un futur més just.

Quins objectius té Espai Rasprava?
Aquest espai neix amb l’objectiu principal d’incrementar l’interès dels joves per la memòria històrica i la participació dels mateixos en els processos memorials. Tanmateix, som conscients que la memòria històrica no té un atractiu immens en el jovent, pel que el projecte inclou vessants com les relacions internacionals o les formacions dinàmiques que esperem que serveixin per augmentar la passió que genera la memòria històrica.
A més, al llarg termini, ens agradaria esdevenir un actor influent en l’elaboració dels processos memorials i la redacció de narratives històriques. El jovent ha estat tradicionalment oblidat en aquests processos i nosaltres creiem que hi tenim moltes coses a dir i a aportar.
Què vol dir “memòria col·lectiva” per a Espai Rasprava?
La memòria col·lectiva és un procés social mitjançant el qual es construeix una imatge del passat. Aquest procés no té un límit cronològic i s’elabora col·lectivament a través de records, els quals no tenen perquè ser vivències, per tant, podem construir-la.
En relació amb la pregunta formulada, l’altra qüestió que se’ns planteja més habitualment és: aleshores què és la memòria històrica?
Doncs la memòria històrica és un concepte ideològic i historiogràfic elaborat per Pierre Nora que defineix l’esforç conscient de grups humans per trobar el seu passat.
Quin pot ser el paper de la joventut en la memòria col·lectiva?
Tal i com hem dit anteriorment, el jovent hem de tenir un paper cabdal en l’elaboració de les narratives que conformen la memòria col·lectiva. No som aliens ni al passat ni al present, però en diverses ocasions se’ns obvia a l’hora de generar aquests processos memorials. Tenim un punt de vista i unes experiències pròpies que s’han de tenir en compte i lluitarem perquè així sigui.