Guia Desviades i Dossier Pedagògic

Desviades és una eina que ens permet aclarir conceptes, obrir la reflexió i, sobretot, respondre preguntes sobre el sistema sexe-gènere i generar-ne de noves. Posar en dubte aquest sistema que ens assigna una casella estanca en néixer i no ens permet sortir-nos-en és el que anomenem “qüestionar el binarisme”. Un binarisme que crèiem universal i immutable, però que els diferents estudis de gènere i feminismes han desmuntat. Per què volem qüestionar els binarismes? Contingut fruit de l’Associació Candela. Il·lustracions de Rapha Hu.

Objectius del projecte: 

  • Treballar per erradicar les desigualtats socials per raó d’identitat i expressió de gènere i orientació afectivosexual i, especialment, les violències masclistes i de gènere així com el sistema patriarcal en què se sustenten.
  • Oferir eines, recursos i continguts a les entitats joves en temàtica de diversitat LGBTI+ així com de feminismes per fomentar el debat i per donar resposta a necessitats específiques.
  • Dotar dels coneixements pedagògics i d’eines pràctiques a les formadores, monitores, caps, educadores, etc. per tal de conèixer amb profunditat com implementar el dossier pedagògic de la Guia Desviades a les seves entitats.

El 2021 es va dur a terme l’acte de presentació presencial de la Guia Desviades i el dossier didàctic que la complementa. L’acte es va realitzar presencialment a l’Espai Jove la Fontana, en coordinació amb el CRAJ. 

La sessió de presentació de la Guia volia arribar a professorat i altres agents educatius (caps i monitores) per a donar-los eines per a treballar la diversitat afectivosexual i de gènere amb joves. A l’acte van participar la cooperativa Candela, redactora de la guia, Joi Pineda i Clara Giberga, redactores del dossier didàctic i, per últim, membres de la comissió organitzadora de les jornades de Lleure i Feminismes.  

Formació d’aquest 2022

A més a més, aquest curs 2022 s’ha dut a terme una formació per a agents educatius d’entitats juvenils sobre com implementar el dossier pedagògic i conèixer amb profunditat algunes de les seves activitats i metodologies. La formació posava l’atenció en la consciència dels privilegis propis i/o opressions per a no reproduir dinàmiques discriminatòries com a facilitadores, així com aprendre a acompanyar discriminacions in situ del grup en el moment de l’activitat.

Altres projectes destacats
Justícia global
Capgirem el món
Des del 2020, aquest projecte organitzat de la mà de LaFede.cat i el CNJC, busca ser un ...
Drets de ciutadania
Informe sobre adultocentrisme i polítiques públiques locals
El concepte adultocentrisme fa referència a una cosmovisió que situa l’adult per sob ...
Drets de ciutadania
Grup motor intergeneracional envers l’edatisme
L'edatisme està present en la manera en què pensem, sentim i actuem envers la resta i ...

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.