Res a oblidar! Taller sobre memòria col·lectiva i activisme ciutadà

Conèixer el nostre passat, les lluites i revolucions històriques, les victòries, els conflictes, però també les resolucions, és imprescindible per mirar el futur, reclamar veritat, justícia i reparació però, sobretot, per no cometre els mateixos errors. La reconstrucció de la memòria a través de processos col·lectius ens serveix per desmitificar i trencar alguns estereotips de la història, sovint explicada des del bàndol guanyador o opressor.

resaoblidar_tw

Des del Consell de la Joventut de Barcelona oferim una nova formació gratuïta per a persones joves sobre memòria històrica i activisme ciutadà. Quin tipus de polítiques legisla els temes relacionats amb la memòria històrica? Quina diferència trobem amb altres països? Què queda de la història als nostres carrers? Com es poden reclamar canvis de noms de carrers o places? Com podem elaborar un procés participatiu entorn a la memòria col·lectiva? Com podem analitzar els casos més recents relacionats amb la nostra història?

Respondrem aquestes preguntes i moltes d’altres a través de 4 sessions formatives teorico-pràctiques a càrrec de l’Associació Conèixer Història, que tindran lloc els dimarts  5, 12, 19 i 26 de novembre a les 18h a l’Espai Jove La Fontana.

Sessions

  • 05/11 Marc teòric i legal: les polítiques de memòria a diferents nivells.
    Una introducció al context polític i jurídic imprescindible. Parlarem del marc que regula les polítiques de memòria a Europa, Espanya, Catalunya i aterrarem a Barcelona.
  • 12/11 Ruta pel barri de Gràcia: espais de memòria.
    Coneixerem i reflexionarem sobre la intervenció memorial a l’espai públic, què s’ha fet i què hi ha per fer.
  • 19/11 Mirem enrere per avançar: eines d’activisme ciutadà. El cas de l’antiga presó de dones de les Corts.
    La primera part de la sessió la dedicarem a conèixer diverses oportunitats d’intervenció que tenim com a ciutadania en processos memorials, i la segona part a conèixer el procés participatiu que s’ha fet al voltant de la presó de dones de les Corts que ha culminat amb un nou espai memorial urbà.
  • 26/11 Reivindiquem la memòria històrica: exemples provocadors i reptes locals.
    La primera part de la sessió la dedicarem a conèixer monuments i contra-monuments locals i internacionals. A la segona part farem un taller amb les propostes d’intervenció que hagin preparat les participants durant el curs.

Inscripcions

Totes les sessions són gratuïtes, però les places són limitades. Cal que us inscriviu a la formació a través d’aquest formulari, teniu fins el 3 de novembre.

Altres notícies i posicionaments relacionats
Justícia global
Des de la Plataforma pel Sahara commemorem la resistència del Poble Sahrauí
La Plataforma pel Sàhara a Catalunya commemorem avui la llui ...
CJB Justícia global
Comunicat pel compromís del CJB amb la #ILPRegularización
Amb la voluntat d’assumir la responsabilitat i el reconeixement del privilegi ...
Justícia global
Crònica d’un viatge a Bòsnia-Herzegovina

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.