Comunicat de suport a la vaga feminista del 8 de març

El Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) expressa el seu ple suport a la vaga feminista convocada per al 8 de març, amb motiu del Dia internacional de les dones. El CJB comparteix les raons que motiven la vaga, se solidaritza amb la lluita feminista i crida a tothom a participar tant en la vaga com en les manifestacions i en els actes reivindicatius que es portin a terme. En aquest sentit, el CJB anuncia que anul·la qualsevol acte previst el 8 de març, així com tota l’activitat de l’equip del secretariat, per tal de contribuir a l’aturada i a la reivindicació.

Amb la crida a la vaga el CJB denuncia totes les violències masclistes que les dones pateixen, les quals són quotidianes i amagades per la societat, demana dir prou i que s’apliquin els recursos necessaris per canviar la situació actual. Cal construir una societat que permeti que les dones visquin lliurement, sense que ningú no s’apropiï de les seves vides. Cal lluitar contra les desigualtats que es produeixen en molts d’àmbits de la societat. S’ha d’aturar la discriminació salarial que pateixen les dones pel fet de ser-ho i com a resultat d’una situació de violència institucional i estructural, silenciada i no prou reconeguda. Existeix també una discriminació en forma de sostre de vidre que margina les dones en les instàncies de poder, en els espais de representació i en l’esfera pública i, en últim terme, relega el seu projecte de vida a l’àmbit privat.

A més a més, les dones encara assumeixen majoritàriament les tasques reproductives i de cures. Aquesta situació provoca una doble jornada laboral, no només poc valorada, sinó assumida com a normal. Tot i ser indispensable per a la vida de moltes famílies, aquestes tasques de cures són gratuïtes, quan no estan devaluades tant econòmicament com socialment, la qual cosa dibuixa una situació greu de discriminació. La vaga del 8 de març també ha de servir per a denunciar aquesta realitat i fer visibles les tasques reproductives i de cures que les dones duen a terme de forma injusta i amb un reconeixement exigu.

En darrer lloc, el CJB denuncia la pressió estètica i la violència sobre els cossos que pateixen les dones específicament. El CJB no assumeix com a normals aquestes agressions que, en la seva expressió més extrema, acaben en violències o assassinats masclistes. El CJB no pararà fins a revertir la situació actual, no només aquest 8 de març, sinó cada dia de l’any, per a lluitar contra el patriarcat que vol unes dones submises i callades. Per tot això, el CJB expressa el seu suport i compromís amb la vaga feminista del 8 de març i anima a aturar-ho tot, la feina, l’activitat estudiantil, la vida associativa, les tasques de cures i el consum, per a participar a les mobilitzacions convocades pels sindicats i moviments feministes.

Descarrega el comunicat en pdf

Altres notícies i posicionaments relacionats
Feminismes i LGBTI+
Itinerari formatiu en feminismes i LGBTI+: Batolla el Masclisme!
El Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i el Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils de B…
Feminismes i LGBTI+
Formació en feminismes: Batolla el Masclisme!
Arriba una nova edició del Batolla el Masclisme! El cicle formatiu en feminismes i LGBTI+ per a entitats …
Feminismes i LGBTI+
En feminista!
En feminista! és una campanya organitzada des de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere i el Consell de …

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.