Projecte Youth Act! Joves en lluita per la justícia global

 El Youth Act! és un projecte de l’àmbit de Justícia Global que busca fer d’altaveu i posar en contacte les lluites juvenils globals, és a dir a activistes i col·lectius d’arreu. L’impulsa el CJB juntament amb l’SCI i en cada fase suma noves entitats col·laborades (JOVIS.com i Càtedra Re-generation de la UPF; Agència Catalana de la Joventut; NOVACT; ICIP; ODG). A través del Youth Act!, el CJB ha encadenat diferents fases que promouen la participació tant en l’àmbit local com internacional, amb un acumulat de participants de 20 països diferents des del 2021, erigint reivindicacions comunes i propostes de canvi en pro d’un món més just.

Objectius:

  • Contribuir a visibilitzar les reivindicacions i problemàtiques de les joves.
  • Posar en contacte lluites juvenils globals per tal d’identificar reptes comuns i abordar-los conjuntament.
  • Traslladar demandes de consens a les institucions.

El Youth Act! ha encadenat un total de tres fases entre el 2021 i el 2022. La primera, a mitjans de 2021, va ser l’Àgora de 100, un procés participatiu amb un centenar de joves (la meitat activistes i l’altra provinents de l’acadèmia). Aquestes, repartides en un total de 10 eixos temàtics, van identificar un conjunt de problemàtiques que afecten especialment a les joves, però també al conjunt de la societat i, al mateix temps, van consensuar possibles solucions per abordar-les. 

Videoresum de la primera fase del projecte Youth Act!

Pocs mesos després es va celebrar la segona fase, el I Fòrum Internacional Youth Act!, una setmana d’activitats de debat, culturals i tallers en què activistes joves de 15 països van poder compartir estratègies de lluita, reptes i inquietuds, tot aglutinant un total de 450 participants (les sessions van ser híbrides, amb un fort component en línia). Va ser una bona oportunitat per posar en perspectiva les temàtiques prioritzades durant l’Àgora de 100, tot analitzant-les des de diferents cosmovisions i cultures. 

Per últim, el 2022 hem celebrat el II Fòrum Internacional Youth Act!, que en aquesta ocasió ha comptat amb la participació permanent (i presencial) de 40 activistes joves d’una desena de països mediterranis (Síria, Palestina, Itàlia, Sàhara Occidental, Líbia, entre d’altres). Durant cinc dies, han treballat entorn les diferents concepcions de pau que tenen als seus respectius territoris i han acordat més demandes d’urgència en la regió geogràfica comuna (les quals, posteriorment, han estat presentades davant diferents institucions locals, regionals i internacionals).

Altres projectes destacats
Justícia global
Capgirem el món
Des del 2020, aquest projecte organitzat de la mà de LaFede.cat i el CNJC, busca ser un ...
Participació
Premis Barna Jove
 Els Premis Barna Jove són els premis als projectes innovadors de l’associac ...
Educació
Projecte Visc, Convisc i Participo!
El Visc, Convisc i Participo! és un projecte educatiu per promoure una educaci ...

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.